Biológus Ágyúval VII: Woynárovicz Elek fotói -képek tarackkal, Nadap

A Woynárovicz-fotók e csoportjába a nagy valószínűséggel Nadapon készült képek tartoznak. Hat bizonyos és kettő bizonytalan hátterű.

Az első a tüzérségi tarackhoz kötődő kör.

HTM-42208-26 HTM-42208-29 HTM-42208-30 HTM-42208-31

A Woynárovicz fotók az ágyúról (forrás: HIM Fototár)

A képekről korábban azt hittem, ezek is sukoróiak, míg aztán Krausz György, rokonsága révén felhívta a figyelmet a háttérben álló templomegyedi jegyeire. Az az ágyú biztosan Nadapon állomásozott 1944.decemberében.

A fegyver, amit a katonák kezeltek, egy M1 1940 105 mm-es tarack. Elvben 10,7, a gyakorlatban maximum 8 km-re lőhettek vele elég pontosan, ami Nadapról és légvonalban számolva Pettend, Hajdutanya vagy Gárdony határterületét jelenti.

105mm mszn6

A tarack rövid ismertetésének képei (forrás: Second World War.hu)

Azt már sok éve leírtam, hogy a Margit-vonal védelmének első, 1944.decemberi szakaszában az egyébként óriási veszteséget szenvedett magyar hadsereg maradék erőiből összeszedett alakulat töredékek is részt vettek még. A biciklis alakulattól a huszárig, pár harckocsizóig, és ezek szerint legalább egy magyar légvédelmi üteg, meg egy tarack is megmaradt. Ezeket helyezték el gondosan, a tűzérség esetében a védelmi vonal második szintjén, 3-4 km-re az első vonaltól. Ezek itteni tartózkodásáról készített képeket Woynárovicz.

Hol lehetett ez az ágyú pontosan?

A terepbejárás alapján úgy vélem, két terület esélyes. Nagyobb valószínűséggel a mai nadapi Kenderföldi út körül, vagy kicsit északabbra, a Haladás út és Vörösmarty utca között, ahogy a vázlaton látható.

Gmap

Az előbbi esetben az ágyú a fotók készítésekor Velence-Újtelep és Gárdony közötti területet lőtt. Akár a valamikori Anna malmot is….

jános hegymszn6 HTM-42208-30

Külön érdekesség egyes fotók háttere. Egy kopár domb… A hetvenes évek előtt a szintezési ősjegy felett magasodó János-„hegy” (232.m) még nem volt betelepítve fenyővel. A felett lőhettek át Velence felé. Ilyen lehetett 1944-ben!

…És ilyen ma!

HTM-42208-25

A korábban már többször ábrázolt deli szakszvezető fotója, háttérben a nadapi templom. (forrás: HIM Fototár)

HTM-42208-21

Vélhetően, de messze nem bizonyítottan nadapi az V. részben már megírt, disznóölést ábrázoló kép. (forrás: HIM Fototár)

HTM-42208-24

Nagy valószínűségget nadapi a legtöbb fejtörést okozó fotó, amint két járőröző katona egy kopár domb felé tart, amin villanyvezeték fut át, előttük gémeskút. Sokáig azt akartam hinni, ez a sukorói Ördöghegy környéke a jól ismert gémeskúttal, 1944-es állapotában.  (forrás: HIM Fototár)

  • Kedves Olvasó, játssz egy kicsit! Miért nem lehet az? És ha nem az a helyszín, akkor hol is volt ez?  A megoldásodat hozzászólásként közreadom a bejegyzésben! mail: arpad.feher1@gmail.com.

 

***

A  záró (?) VIII. bejegyzésben visszatérek Kárpáti Miklós barátom II. bejegyzésben megírt témájához, a tóbérlő Tóth Kálmán és Woynárovicz (részben szakmai) barátságához. Miközben 1944. decemberében Woynárovicz itt szolgált, barátja már nyugat felé menekült. E kalandos utazás körülményeiről szól majd a bejegyzés Tóth Kálmán fia emlékezete révén.

 

 

Kapcsolódó bejegyzések:

  •  

· Velence a II. világháborúban 6. rész: A harcok első szakasza (1944- december 5 és 24 között)

Források:

· A Hadtörténeti Intézet Fototára fotói

– Illésfalvi Péter: Egy tartalékos honvédtiszt háborúja (Timp 2007.)

·  honvédelem.hu

·  adt.arcanum.huKategóriák:1939-1945, Emberek, Fotók, Fotók, képek, történetek, Gárdony, II. Világháború, Kápolnásnyék, Környezet, Margit állás, Nadap, Velence, Velence a II. Világháború csatatere, XX. század

Címkék:, , , , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: