Biológus Ágyúval V- Woynarovicz Elek fotói: békés órák

A bejegyzés Woynárovicz Elek azon fotóiból készült, amikor a derék tüzér 1944. decemberében éppen nem a támadó harci gépekre lövöldözött.

Az ilyen időszakokban hősünknek négy témája volt: a környezet, ahol épp volt, az állatok, nők, szép számmal, valamint katonai érdekességek. Nagyjából ebben a sorrendben! (Sajnálatos módon a tókörnyéki időkben nőről nem maradt fotó, csak -feltevésem szerint- Vértesacsa és Zsámbék tájáról.)

Van viszont Sukoróról és Nadapról.  Továbbá két „kutyásmacskás”-bárhonnan.

Sukorói képek

A Gyapjaszsák fotója a Fotós két bajtársával.  (Pár méterre ide van a megyfigyelőpont, amiről a III. részben írtam.) A bal oldali, fegyverét vizsgáló férfi meglehetősen hasonlít Woynaroviczra. Viszont Ő csak „két krumplivirágos” szakaszvezető, Woynarovicz gallérját meg egy nagyobbra nőtt csillag díszíti. Zászlós. Itt és másutt ennek alapján igyekszem megkülönböztetni Őket a fotókon.   (forrás: HIM)
Ugyanaz a kő ma. Az eredeti képhez képest picit nyugatabbról fotózva.
A sukorói Loyolai Szent Ignác templom a mai Szőlőhegyi út egy most beépítés alatt álló telke területéről fotózva. (Emberi léptéknek odaállítva (régi fotós trükk)  a korábban megírt ismeretlen szakaszvezető) (forrás: HIM)
A Fotó ma – majdnem ugyanonnan.
A pontos hely ma zárt terület.
Megintcsak a a sukorói katolikus templom az Öreg utca 2 tőszomszédságából fotózva. (Ha majd nem jut más eszembe, ennek az épületnek is megírom a történetét. Viharos…) (forrás: HIM)
Így néz ki ma az a hely, ahonnan az 1944-es fotó készült.

(Talán) nadapi képek

Kedvenc szakaszvezetőnk (?) pár méterre a később ismertetésre kerülő tábori ágyútól pózol. Előkelő hátteret biztosít a nadapi Palermói Szent Rozália templom (forrás: HIM)

(Ezek a templomok! Szerkezetük és Krausz György rokonságának figyelme nagyot lendített elemzői fantáziámon! A sukorói templom ablakai kerekdedek, a barokkot idézik. A nadapié ellenben a gótikára hajaz. Ez az apróság tette helyre, hogy pontosabban el tudjam helyezni a VI. bejegyzésben ismertetésre kerülő üteg helyzetét.)

Disznóölő katonák-parasztokkal. Ismét csak Krausz György rokonsága utalt arra, hogy a paraszt fejfedője a valamikori nadapi svábokat idézi. Vagy az Ő, vagy más elmondása szerint (nem emlékszem pontosan)  a magyar és német katonák úgy tudták rávenni a parasztokat az olcsó, ám mégiscsak fizetett vágásra, hogy elmondták: az oroszok nem fognak fizetni, csak visznek… Ők fizetnek, és még osztozkodnak is a húson. És így is lett! Amikor a kép készült, a front első vonala toronyiránt szűk 6 kilóméterre volt. (forrás: HIM)

Kedves Olvasó! Nagyon érdekelne, felismersz-e valakit a képről! Légy Társszerző, kérlek! Írd meg, ha felismersz a képről valakit!  mailcímem: arpad.feher1@gmail.com, munkaidő után hívható telefonom a 20/ 439-56-48. Előre is köszönöm!

“Nős”, „állatos” képek

Főhősünk – macskával (forrás: HIM)
„Kutyásmacskás” fotó, ezúttal Woynárovicz nélkül (forrás: HIM)
„Nős” kép (forrás: HIM) Ez a kép szinte biztosan nem a tókörnyéken született, „kakukktojás”. Jó eséllyel vagy Vértesacsán, vagy még később készült. Mégis, annyira derűs, vicces, hogy örvendetesen kilóg a többség közül. (Lásd figyelmesen és nevess Te is !)

***

A következő, VI. részben egy lezuhant bombázógép  kapcsán született fotókat, történetet ismertetem.

Kapcsolódó bejegyzések:

Források:

· A Hadtörténeti Intézet Fototára fotói

– Illésfalvi Péter: Egy tartalékos honvédtiszt háborúja (Timp 2007.)Kategóriák:1939-1945, Emberek, Fotók, Fotók, képek, történetek, II. Világháború, képek, Környezet, Légy Társszerző!, Margit állás, Nadap, Sukoró, Települések, Velence a II. Világháború csatatere, Velencei tó, XX. század

Címkék:, , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: