Nagyhíd, Fürdető

Pár nappal ezelőtt Kárpáti Miklós Facebook-oldalán ritka képet publikált a Nagyhídról. A képeslap érdekessége az, hogy készítője hidat nem a szokásos, nyugati irányból, hanem délről (nagyjából a vasútállomás irányából) fotózta.

KM1

Miklós képeslapja a Nagyhíddal és a Fürdető-parti libákkal. Az eddigi tapasztalatok alapján a képet a tízes-húszas években keletkezettnek gondolom. Érdemes megfigyelni a hidat erősítő mellvéd eltérő arányait. Ebből a szögből kevésbé látszik, hogy a híd járószintje akár 2-2,5 méterrel is a vízpart vonala fölött volt. Ettől maradhatott járható áradás idején is.

 

Miklós még egy megjegyzést írt levelében, miszerint a Bágyom medrébe keresztbe vert karók –és az esetleg rájuk aggatott háló a fürdetett állatállományt tarthatta vissza a híd túloldalán található Meszleny kastélypark szorgalmas látogatásától.

A megjegyzésről eszembe jutott a „Fürdető”-elnevezés és pár régebben látott kép. Nem is olyan régen „Fürdetőnek” nevezték azt a viszonylag nagy vízterületet, ami északról  a Tóbíró –köznél kezdődött, és nagyjából Velencefürdőn, a „Süle-kanyarban” fejeződött be, sarlószerűen körbeölelve a nádast.

1928

A Fürdető az 1928-as, első turistatérképen

 

A Fürdető-elnevezés partszakaszt is jelölt. A szikes-agyagos, vízszintfüggő méretű lapály kiválóan alkalmas volt libalegelőnek vagy a melegben lábasjószág fürdetésére. Egyéb értéke nem lévén részben a közbirtokosság, részben a falu birtokában állt.

IMG_0075

A tóparton fürdetésre váró jószág-kicsivel arrébb. -A kép forrása a Gudenus-leszármazott dr. Pongrácz Éva, én Galambos Marikától kaptam

 

1927

A Fürdető partszakasza az 1927-es légifotók egyikén. Felülről jól látszik a szárazság idején igen kiterjedt, Bágyomból származó hordaléknyúlvány- forrás: Hadtörténeti Térképtár

 

1916

Gudenusok a Fürdetőn. A tízes években készült fotón a család a Bágyom kifolyásának déli részén állt modellt hozzá. Alattuk megfigyelhető a széttaposott talaj. Nemrég ottjárt marhák patanyomát vélelmezem az agyagba. -A kép forrása a Gudenus-leszármazott dr. Pongrácz Éva, én Galambos Marikától kaptam

 

1987

A Fürdető a hetven-nyolcvanas évek vízügyi vázlatán

 

***

Az elmúlt hónapokban talán kétszer hallottam a Fürdetőt nevén nevezni. Jó eséllyel történelem lesz ez az elnevezés is, akár a halászbokrok, nádasok története. Itt volt az ideje emléket állítani neki.

 

Kapcsolódó bejegyzések:

Velence (nagyon öreg) Nagyhídjáról

A velencei “Nagyhíd” (emléke)

A velencei közbirtokosságról

1927: Velence (eddig előkerült) legrégebbi légifotói I. rész

Források:

–          Kárpáti Miklós gyűjtése

–          dr Pongrácz Éva fotói

–          Hadtörténeti Térképtár –légifotók

–          a Velencei Helytörténeti Egyesület képanyagaKategóriák:1900-1919, 1920-1939, 1945-1989, 1989-től napjainkig, Fotók, Fotók, képek, történetek, Légifotó, Nagyhíd, Térképek, Település-szerkezet, Velence, Velence térkép, XIX. század, XX. század

Címkék:, , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: