„Feltámadt” a velencei zsidó temető

A velencei zsidó temető maradványa gyerekkorom óta Velence egyik szégyenfoltja volt. A gazdátlan, szeméttel teledobált kis terület inkább a nemtörődömségre emlékeztetett, mint a múlékonyságra. Idén ősz óta más a helyzet.

kezdokep

A velencei zsidó temető területe a Velencei Református Egyház tulajdonában áll (annak északi sarkában). A XIX. századtól egy ideig oda temetkeztek a velencei zsidó kolónia tagjai. Ennek pontos időtartama nem ismeretes, mert a jelenleg beazonosítható 22 sírkő csak kis töredéke a valamikorinak. A köveket egyszerre pusztította az enyészet, a világháború, a sztrádaépítés és a megemlékező utódok hiánya.

Tavaly a reformátusok kormányzati pénzre pályáztak és forrást nyertek a kis temető rendbetételére. A munka idén tavasztól őszig tartott. Ennek során feltárták és megmentették, amit még lehetett. Tisztelet érte!

Október 18-án került sor a temető átadására és ökumenikus megáldására. A megemlékezésen a velencei református közösség Pápai Szabó György tiszteletes vezette tagjai mellett Főtiszteletű Dr Zsengellér József, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara dékánja, Burján Zsolt kápolnásnyéki református lelkipásztor, Récsei Norbert atya, főtisztelendő, a velencei katolikus egyház plébánosa vett részt és emlékezett meg az itt nyugvókról.

egyhazfiak

A megemlékező egyházi vezetők balról jobbra: Pápai Szabó György, Burján Zsolt, Dr Zsengellér József, Récsei Norbert

 

Az ünnepség végén az egyházi vezetők megáldották a kis sírkertet és kezdetét vette a kétnapos megemlékezés az elhunytakról.

Sokáig kínlódtam, mit írjak le az esemény kapcsán. Végül inkább azt idézem, amit a legfontosabbnak tartok.

 

Dr Zsengellér egyebek között az alábbiakat mondta:

Izrael népe számára a halottakra való emlékezés nem halottkultusz, hanem Isten azon szavának megtartása, hogy a névben tovább él az ő viselője. Annak a parancsnak a megtartása, hogy Isten népének minden törzse, minden családja meg kell, hogy maradjon. (…) Ezért is fontos, hogy ma ezek a sírok állnak, a nevek olvashatóak.

De nekünk is, mint keresztény közösségnek, mint akik Isten népének szomorú sorsának bizonyos mértékig – vannak, akik személyesen, vannak, akik már csak a történelem emlékezetében- átélői voltunk, egyfajta kötelességünknek tettünk  most eleget, mivel annak idején a keresztény Európa, és ebben Magyarország is végignézte, végigélte, és végigasszisztálta a zsidóság elhurcolását, megölését, a közösségek szétzilálását.

Most örömmel vagyunk itt, és a kiengesztelődés, megengesztelődés pillanatát éljük át, amikor helyreállítjuk ezeket a romokat, megemlékezve azokról, akik még békében hunyhattak el, és megemlékezve azokról, akiket az erőszak az emberi lélek eltorzulása és a gyűlölet hurcolt el innen és fekszenek jelöletlen sírokban és lettek tűznek martaléka, teljesen égő áldozat, Holocaust.

winterstein

Leírtam már és biztosan sokszor szóvá teszem újra nagyjából ugyanezt! Nem a zsidóknak, hanem elsősorban magunknak tartozunk élő (!) és halott (bármilyen származású és hitű) földijeink számontartásával, tiszteletével és a sorsunkból való okulással. Aki vallásos, az az istenét is, aki „csak” hisz, az az embertársait – és magát tiszteli ezzel.

* * *

A temető azonosítható halottait Pápai Szabó György az alábbiakban lajstromozta:

Vezetéknév Keresztnév Született Elhunyt Sírfelirat
Grosz Fanny 1844 1880 Schulteisz Fanny szül Grosz Fanny +1880 (élt 36 évet)
Gansi Johanna 1815 1884 Winterstein Józsefné szül. Gansi Johanna +1884 (élt 69 évet)
Steiner Teréz 1816 1886 Blum Lipótné sz. Steiner Teréz +1886 (élt 70 évet)
Kell Katalin 1826 1887 Schwartz Farkasné szül Kell Katalin +1887 (élt 61 évet)
Pollák Berta 1853 1889 Weisz Jakabné szül. Pollák Berta +1889 (élt 36 évet)
Steiner Antal 1856 1895 Steiner Antal +1895 (élt 39 évet)
Winterstein József 1833 1897 Winterstein József +1897 (élt 64 évet)
Pollák Nelli 1845 1899 Schlegel Ignáczné szül. Pollák Nelli + 1899 (élt 54 évet)
Steiner Johanna 1837 1900 Steiner Johanna +1900 (élt 63 évet) “Mennyie üdvre virradj!”
Krausz Zsigmond 1839 1900 Krausz Zsigmond +1900 (élt 61 évet)
Fuchs Ignátz 1846 1900 Fuchs Ignátz +1900 (élt 54 évet)
Spät Sándor 1861 1902 Szarvasi Spät Sándor +1902 (élt 41 évet)
Fuchs Sándor 1876 1902 Fuchs Sándor +1902 (élt 26 évet) “A bánatos anya és hű testvérek örök gyászára”
Spät Róza 1851 1903 Hauer Ignáczné sz. Spät Róza +1903 (élt 52 évig)
Steiner Sándor 1827 1905 Steiner Sándor +1905 (élt 78 évet)
Weisz Rózsa 1854 1906 Frühzeitig Dávidné szül. Weisz Rózsa +1906 (élt 52 évet)
Schlegel Miksa 1877 1909 Schlegel Miksa +1909 (élt 32 évet)
Schwartz Janka 1855 1918 Fleischmann Manóné szül. Schwartz Janka + 1918 (élt 63 évet)
Horváth Éva 1851 1923 Kis Józsefné szül. Horváth Éva (1851-1923)
Friedmann Mór 1865 1923 Friedmann Mór (1863-1923)
Klein Miksa 1865 1924 Klein Miksa +1924 (élt: 59 évig)
Kis József 1893 1932 Kis József (1893-1932) Drága jó férjem! Elhunytad örök sebet hagyott szívemben”

 

Felhívom a figyelmed, hogy a 22 sírkőhöz további 7 máshogyan nem említett családnév tartozik az asszonynevek jóvoltából.

Kupi László Kápolnásnyékről és Velencéről szóló köteteiben, valamint a Fejér Megyei Történeti Évkönyvei (FMTÉ 23. Erdős tanulmány, A zsidók Fejér megyében, FML 4. stb) –forrásuk a Magyarországi Levéltárak Kiadványaiadnak némi támpontot arról a folyamatról, melyben a XVIII. században Lovasberényben és Székesfehérváron előforduló zsidók (kijutva a gazdasági-kulturális gettóból) fokozatosan gazdálkodási és életformát váltottak.  Ezzel párhuzamosan  a XIX. században nem kevesen cserélték az ortodoxiát neológ zsidóságra itt, nálunk is.

Ez a változás sokak esetében járt költözéssel is, aminek következtében az addig nagyon erős (és ortodox) lovasberényi közösség fogyásnak indult, a neológ kápolnásnyéki pedig fokozatosan gyarapodott.

Azt gyanítom, hogy Velence a maga módján az átmenet egy állomása volt, ami a XIX-XX. század fordulóján lehetett komolyabb hatással a falura.

Többet megér, ezért most csak vázlatosan említek két családnevet a sírokról:

Klein Miksa

Klein Miksa sírköve

Az egyik Klein Miksáé, akire boltosként (a bolt és kocsma a mai Klein-köz sarkán található orvosi rendelő helyén üzemelt) (Erről kicsit többet itt olvashatsz) és tanyatulajdonosként (Klein –tanya) emlékeztünk. (Klein nénit 1944. június 5-én nagyon sokadmagával Kápolnásnyéken rakták fel a vagonokba a kakastollasok és más helyi pribékek.)

Klein tanya

A Klein –tanya Magyarország Harmadik Katonai Felmérése 1884-es térképén

A másik a Spät testvéreké, akik története (meg a deportálások és deportálók) ürügyén már írtam pár bejegyzést „Hagyaték”-címmel a tavasz folyamán).

Spatek

Hauerné Spät Róza (+ 1903) és „Szarvasi” Spät Sándor (+1902) sírja egymás mellett a temetőben

Ők Szarvasról jöttek, és Székesfehérvár után az 1910-es évekig éltek Velencén, mielőtt Kápolnásnyéken raktak fészket-ameddig lehetett. Nálunk két testvér nyugszik a tizenegyből, Kápolnásnyéken még kettő. Életük és haláluk tanulságos, olvass bele!

* * *

Pápai tiszteletes az ünnepségen említette, többen is lehettünk volna az átadáson, megemlékezésen. Lehet, de ez nagyon mellékes körülmény. Itt valami helyes, jó történt, ami önmagában hordja a jutalmát azoknak, akik megtették, azáltal, hogy megtették. A történetet meg azért írom meg, hogy az is értse, aki nem élte meg!

 

Kapcsolódó bejegyzések:

–          Hagyaték – 1.rész: Spät doktor írógépe

–          Hagyaték – 2. rész: Stációk-1944. június 5. emlékére

–          Hagyaték -3.rész: Szubjektíven a népirtásról-mélyúton

–          Hagyaték -4.rész Spätek a XIX.-XXI. században

–          Hagyaték- 5. rész: Szarvasi Sebes Ferencről, a zsidók XIX. –XX. századi asszimilálódási kísérletéről-még egyszerKategóriák:1900-1919, 1920-1939, Fotók, Fotók, képek, történetek, Kápolnásnyék, Lovasberény, Székesfehérvár, történelmi térkép, Településszociológia, Temető, Vallás, Velence, Velence térkép, XIX. század, XX. század

Címkék:, , , , , , , , , , , , ,

6 hozzászólás

 1. Kedves Árpi! Nagyon köszönöm a precíz és szép méltatást. Látod, ilyen emberekért érdemes dolgozni, tenni, küzdeni, mint, amilyen Te magad is vagy! Nagyon fontos, amit a múltért, amit a közért teszünk! Ez viszi előre, s egyúttal ez tartja meg a világot, s a Magyar Hazát is…!
  Szeretettel: Pápai Szabó György tiszteletes

 2. Tisztelettel, nagyon szép és nemes gesztus a velencei zsidó temető rendbetétele és hálás köszönet jár Önöknek ezért az önzetlen tisztességes ügyért való kiállásért.
  Nekem nagyszüleim, dédnagyszüleim és ük nagyszüleim születtek és éltek e községben, ezért visszajárunk szomorú szívvel a velencei református temető gyönyörű lombjai alá.
  Ha mód van rá szeretnék róluk is olvasni a falu fellelhető történelméből!
  Így Kiss József családjáról, aki Velence első gazdája volt és együtt gazdálkodott a Meszlényiekkel,
  Szűcs Lajos családjáról, aki szintén itt élt és közben Magyar Királyi rendőr törzsőrmesterként szolgált Budapesten, valamint természetesen a Meszlényiekről, akik méltatlanul elfeledett részei Velencének, hiszen ők is itt nyugszanak e temetőben.
  Hálás köszönettel, Áldás, Békesség!
  Rákos Tamás Vilmos

 3. Kiss József dedunokaja vagyok. Ha vki t érdekelne néhány történet , szivesem segítek. Üdvözlettel Kiss Eszter Zsófia

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: