Hagyaték -3.rész: Szubjektíven a népirtásról-mélyúton

Messziről: Jópár éve történt, hogy volt középiskolás osztálytársammal, Dodog Jóskával, egy osztálytalálkozó alkonyán az autóján némi fát indultunk a táborba vinni.

mélyút2

Mélyúton

Az erdő széle békés és száraz volt-szemben velünk, akik spiccesek. Egy barátságos ösvényen indultunk el az autóval, komolyabb rönkre lesve. Aztán az erdő egyre sötétebb, a völgy egyre meredekebb lett, az út is egyre mélyebben rágta bele magát a földbe, arról letérni már nem lehetett. Eső is volt pár nappal azelőtt. Egy idő után már behúzott fékkel is csak lefelé csúszott az autó, mi már nem tehettünk semmit. Rémülten, az alkoholtól kábán merültünk el lassan az erdő mélyi sárba, ahonnan másnap hajnalban, traktorral húzott ki a derék falusi gatter.

Ha… józanul látunk aznap este, ha visszaemlékezünk az esőre, ha idejében megállunk és visszafordulunk, vagy ha egyáltalán bele sem kezdünk a buta kalandba,ez a bejegyzés nem így kezdődne.

Hogy mi a kapcsolat kis történetem és 1944. őrülete között? A buta döbbenet, amivel előtte álltunk!

A tömeggyilkossá válás felé is sok, kis, rossz lépés vezet.  Persze, a majdnem mindig kisebbségben lévő  söpredéknek könnyű, ők csekély haszon reményében is tudnak nagy bűnöket elkövetni. Az igazi kérdés az, hogy a többségből, az egyébként tisztességesekből hogyan lesz közönyös, vagy cinkosan támogató, vagy rettegve, de akárhogyan is végrehajtó gyilkos.

Megalkuvások, azonosulási vágy, önzés, apróbb – nagyobb hitványságok, lustaság, melyek egymást erősítve válhatnak szabállyá, a kritikus tömeget elérve, “kedvező” társadalmi helyzetben ocsmány, önigazoló rendszerré, amiben igazában mindenkinek oka van rettegni valamitől.

Megvan bennünk az igazodás, megalkuvás képessége. Ettől működőképes a kultúra. Ha e mellett nincsen meg a (másik) élet elegendően mély tisztelete, ennek révén vál(hat)unk tömeggyilkossá is.

A mérlegelés és különbségtétel alól nincs felmentésem se az erdő szélén, se máshol. Neked sem! Ha tudunk róla, ha nem.

 

Június 15-én, délután 4-kor megemlékezés lesz a kápolnásnyéki zsidó temetővel szembeni közutas nagyteremben. Gyere el, ideje szóbaállni minderről!

 Kategóriák:1939-1945, Fotók, képek, történetek, XX. század

Címkék:, , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: