A Dunánál

Szép, napos reggel volt aznap! A köd lassan felszállt, a Nap sem narancsszín, indulni kéne már! Pumpálok, megnyújtom az izmaim, indulás! Vár a Csepel-sziget!

Velencét Pusztaszabolccsal régi út köti össze. Jelenleg a 6207-es számot viseli. Hogy milyen régi pontosan, nem tudhatom. Rajzolva először Magyarország Első Katonai Felmérésén láttam ( kb 1785.), a Csapó-féle megyetérképen (1805)  meg nem tűnik fel. Gyanítom, eleinte jelentéktelen lehetett, a helyzet apránként, a fuvarozás kiterjedésével változott meg a XIX. századra.

Magyarország Első Katonai Felmérése részlete ( kb 1785, forrás: Arcanum)…

…és a Csapó Benjamin-féle megyetérkép változat, (1805, Hungaricana) a Velence-Pusztaszabolcs közötti területről

A valamikori poros földút már jó ideje aszfaltot kapott, a finnyás virsligumikon kellemesen hajthatok az őszi napsütésben.

Ahogy eltűnik az Újtelep, földek következnek, mögöttük balra a Gurjal, aztán jobbra Hajdutanya, aztán Tükröspuszta  emléke. Tükrös nagyjából ott van, ahova az út legmagasabb pontja esik, (155 méter), a tótól (104 méter) szinte észrevehetetlen emelkedik az a domb ötven métert.

A tükröspusztai kastély az 1930-as években (forrás: Hungaricana)

Tóth Zsuzsa néni édesapja, Tóth József az 1930-s évek elején naponta megtette a 10-11 kilóméteres utat biciklin oda-vissza egy ideig a jelenlegi Meszleny utcából Tükrösig,( míg előléphetett gépésszé, és onnantól ház is járt már neki a pusztán.) Mindezt legfeljebb makadámúton, stapabiciklivel, télen-nyáron.

Tóth József még fiatalon, talán ugyanazzal a kerékpárral, amiről Zsuzsa néni megemlékezett. 1898-ban született, az arcvonásai alapján a fotó készítésekor  18-20 éves lehetett. A képet így 1918-19 körülire tippelem. Akkoriban a strapabiciklik súlya 16-20 kg volt, acélból készültek. Szinte elnyűhetetlenek voltak, különösen, ha a József-féle gépészek gondozták őket. Ma a bicajok súlya 6-12 kg, vegyes anyagúak és aligha bírják tovább 10 évnél. Ha ma olyan utakon közlekednénk velük, mint annak idején József, és minden nap, legfeljebb 1-2 évet adnék nekik. (a fotó forrása Tóth Zsuzsa néni)

Tükrösből egy facsoport, meg egy árnyas bekötőút maradt mostanára.

Tükröstől a Dunáig már végig lejt az út. Májusban és júniusban, ha az útkezelők, földtulajdonosok elengedik a gyeplőt, az útszél és a mezők pipacsárba borulnak itt. Gyakran csak azért jövök erre biciklivel vagy autón, hogy gyönyörködjek bennük. Most, októberben, ez a színorgia szinte hihetetlen.

Pár kilométer, és látszik már Pusztaszabolcs. A nagymúltú mezőgazdasági település a vasútépítések nyertese a XIX. századtól. Még inkább, mint Velence. A Mezőföld terményeit, állatait vették-vitték onnan a közelmúltig. Míg Velence a turizmusból profitál, Pusztaszabolcsé a közlekedés és a mezőgazdaság.

A következő település Adony. Régi kereskedelmi csomópont, dunai átkelőhely a Csepel-sziget felé. A római kor óta lakott, erődített település volt.

Gyanítom, az idevezető út Pusztaszabolcs (Székesfehérvár) felől éppoly régi, mint az innen induló kompátkelő Lórév felé.

Részlet az Első Magyar Katonai Felmérésből (Forrás: Arcanum)

Jelentős volt az út (ami Székesfehérvártól Pusztaszabolcson keresztül vezetett ide) és a komp is. Apróság, hogy a Velence-Pusztaszabolcs úthoz képest ezt az utat és a kompot Csapó már fontosnak tartotta ábrázolni.  Kedves út vezet odáig, kedves nyárfákkal az út szélén.

A város túloldalán a komp. Óránként jár oda-vissza. Kedvenc hajósom „Kompos Pisti”, a lórévi oldal büfése, akinél valaha karikába hajtott szerb kolbászt lehetett enni. Amikor Pistit a vezetéknevéről faggattam egyszer, nevetve annyit mondott: „ne kínozd magad, magyar számára kimondhatatlan!”

A révtől Lóréven keresztül vezet az út Ráckeve felé. A falu határában szép rác temető van néhány régi kővel. Sok szerb, itt-ott magyar nevek.

Régi szerb sírkövek

Megszólítottam a temetőben gazoló öregasszonyt.

-Ebben a faluban ilyen sok a szerb és ilyen kevés a magyar? Vagy két temető van a faluban?

-Nincs másik temető. Megvagyunk mi így, együtt-mondta.

Fotót mindenesetre nem engedett készíteni magáról. Tanultam belőle.

A falu egyike azoknak, ahova a török időkben jelentős szerb kisebbség települt be a törökök támogatásával. (Ilyen volt egyébként Székesfehérvár is). A visszahódítás után hol támadottak, hol tűrtek lettek. Itt, Lóréven, éppen maradhattak.

A Csepel -sziget jellemzője a magyar dominanciájú etnikai és vallási sokféleség. (A Duna, ahogy minden nagy folyó, hozza-viszi az árut, gondolatot, géneket, hitet. Tetszik nekem!)

Kis kalandom után utánanéztem a statisztikákban.

Túrám útvonalának nagyobb településeinek 1910-es lélekszáma, etnikuma és vallása így alakult: Érdekesség, de nem új, hogy a Mezőföld települései (Velence, Pusztaszabolcs, Adony), a „puszták népe” jellemzően katolikusok, míg Ráckeve, Tass, Makád reformátusok voltak és jobbára azok ma is. Kivétel-mint írtam- Lórév.

Pár kilométer után megérkeztem Ráckevére.

Így kerekesként is, meg mindig is kedveltem ezt a várost. A Duna-ágon csillogó hullámokat, a három templomtornyot, a tűztornyot, hajómalmot, meg valami laza nyugalmat. Volt, hogy eljátszottam vele, milyen lenne itt élni. Aztán maradt Velence. Nem bánom!

Át a hídon, Bács-Kiskunba. Ez az út végig a víz és a nyaralóövezet  fut Tassig. Hétvégén nyaralók, pecások világa. Nagyon békés, kissé egyszínű világ, talán le kéne lassulni hozzá.

Ez a Duna-ág kissé hasonlít a Velencei-tóhoz. Vadvilági ízét hosszabb idő alatt vesztette el, a XX.század elejétől. Mai állapotában lassú folyású mesterséges víz, újabban inkább álló vizű mesterséges  üdülőtó. Hasonló, csak kisebb mértékű problémákkal, mint Velence.

Tasson halászcsárda (most kihagyom, az út fele hátravan), a zsilip, aztán a gát, ami a legutóbbi árvíz óta menti a Duna-ágat. Innentől tart visszafelé az utam.

A gáton Makádig jutok. Egyszerű, mindig csendes falu, szép református templommal, lelkészházzal. Dél után szépen tükröződik rajta a napfény.

Onnantól vezet az út vissza, Lórévre. Szerencsésen, kettőre értem el a kompot. Nincs más dolgom, mint hogy az út maradék harminckét kilóméterét visszafelé megtegyem hazáig.

***

A biciklizés szerencsés átmenet a gyaloglás, vándorlás meditatív állapota és a géperejű járművek gyors helyváltoztatása között. Ahhoz elég gyors, hogy nagyobb távolságot járhassak be a vándor tempójánál. Ahhoz pedig elég lassú, hogy már éppen lássak, mégpedig kósza hangulatnál sokkal többet.

Sokmindent nem írtam le, amit ebből a vidékből eddig megéltem, vagy úgy vélem. Mitől büszkébb az egyik, vagy mitől tekintélyelvűbb a másik ember a földik között, hogy a körülmények hogyan teszik őket alkalmazkodóvá és hogyan… hogyan nevel minket a természet… (Nem is baj, sőt! Ez amúgy is csak agyas hiúság.)

Ha van kedved és bírod, bicajozz vagy gyalogolj ide, megéri; tapasztald meg, és légy olyan boldog, mint aznap én!

Kapcsolódó bejegyzések:

Források:

  • -Arcanum.hu,
  • -Hungaricana.hu,
  • -Tóth Lászlóné Zsuzsa néni önéletírása,
  • -KSH NEDA,
  • -Illyés Gyula: Puszták népe (Osiris 2003.)
  • -saját interjúk, kalandok, beszélgetések
  • – bringazas.hu
  • -Pusztaszabolcs.hu
  • -Adony.hu


Kategóriák:1989-től napjainkig, Adatok, Ókor, Emberek, Fotók, Fotók, képek, történetek, Környezet, Székesfehérvár, történelmi térkép, Tükröspuszta, Vallás, Velence, XIX. század, XVI. század, XVII. század, XVIII. század, XX. század

Címkék:, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: