Ahol Hauszmann Alajos megpihent

Kevesen tudják, hogy Hauszmann Alajos építész, egyetemi tanár, a hazai historizmus nagyja 1910 és 26 között jórészt Velencén élt és itt is hunyt el, 1926. július 31-én. Lakhelye a később sokféle néven futó, ma leginkább Gschwindt-kastély –néven ismert épület, mely jelenlegi formáját az ő halála után nyerte el.

 

Az épület történetét a Gárdonyi Építész és Mérnökkör és kisebb mértékben saját munkánk révén alaposan leírtuk már. A leírások hivatkozásait a kapcsolódó bejegyzések között találod.

Fontosabb ennél, hogy Pápai Szabó György lelkész, a velencei képviselőtestület kulturális bizottságának elnöke kezdeményezésére megemlékezés készül Hauszmann Alajos halálának 90. évfordulójára, mely program jelenleg formálódik. Érdeklődni a Tiszteletes úrnál, és Galambos Marikánál, helytörténeti egyesületünk elnökénél  lehet.

A magam részéről egyebek között a most következő kis fotoetüddel tisztelgek az építész és a kastély szép hangulata előtt.

Javaslom, válaszd a Youtube teljes képernyős üzemmódját és a legnagyobb felbontást (az ablak jobb alsó sarkában) az élvezhető minőségért!

 

 

Kapcsolódó bejegyzések:

Hauszmann Alajos ajándéka: A Meszleny (Hauszmann) Gschwindt kastély- forrásközlés

A Gschwindt kastélyról: Vasárnapi Kulturális Kalandtúra (2014. szeptember 21.)

Gschwindt kastély: “A” kiállítás képei

Gschwindt kastély: A Gárdonyi Építész és Mérnökkör publikálta a kastélyról szóló kutatásait

Velencei virilisták – III: Gschwindt Ernő – az ember, aki itt se voltKategóriák:1900-1919, 1920-1939, Falusi épületek, Fotók, Fotók, képek, történetek, Gschwindt (Meszleny, Gschwindt (Meszleny, Hauszmann stb) kastély, képek, Település-szerkezet, Velence, Velencei tó, XX. század

Címkék:, , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: