Gárdony Pál, akinek arca is van

A napokban levelet kaptam Kerekesné Tóth Szilviától, aki a WEB-en talált meg. Azt kérdezte, érdekelne-e Gárdony Pál, valamikori virilistánk, jeles lovasember portréja.  (Mert hiányoltam korábban.) Örömmel mondtam igent.

A levél így szólt:

„Kedves Árpád!

 Mint írtam, Dr. Vecseklőy József A Magyar ügető c. könyvéből valók az oldalak, itt a pusztaberényi ménes leírása és a kép is megtalálható…

Üdv: Kerekesné Szilvia”

 

Korábban már írtam, a későbbi Gárdony –fivérek Singerként kezdték az életútjukat errefelé. Alfréd a tőkevilág felé indult, Pál (1887-1976)  pedig – apja nyomain a lovassport irányába.

Gárdony PálA Vecseklődy-könyv szerint Pál 1925-ben vette át a (Fonyód) pusztaberényi ménes vezetését, mégpedig nagyon gondosan, tehát az a korábbi sejtés is helytállónak tűnik, hogy a két testvér kisvelencei szeszfőzdéje és egyes földterületek adták a testvérek laza kapcsolatát Velencével, és nem több.

 

Pál, a kiváló lótenyésztő és menedzser a zivataros sorsú Tószeg(h)i Freund családba házasodott.  Ők is sokat tettek a lótenyésztés és a versenysport sikeréért, amíg tehették. (Tószegi) Freund Irénnel (1873-1967)  aztán együtt maradtak Szentesen bekövetkezett halálukig.

 

A Varga István révén megismert szentesi szál egy újabb valószínűséget vet fel. A világháború után a testvérek nem kapták vissza a vagyonukat. 1948 után eltűntek minden hírforrásból. A szentesi temetés azt sejteti, hogy Gárdonyék nem önként kerültek oda, hanem nagyon sokakkal, kitelepítések során. Ezt egyelőre nem tudom bizonyítani. Tény ugyanakkor, hogy korábban a Gárdony házaspárnak nem volt kapcsolata Szentessel.

 

***

Ha emberről írok, vagy rá gondolok, nekem fontos a kép. Az arc.

Remélem, Neked is, Kedves Olvasó!

Köszönöm, Szilvia!

 

Kapcsolódó bejegyzések:

 

Velencei virilisták – IV. rész: Gárdony Alfréd és Gárdony Pál

 

Források:

-Varga István kutatásai

– Vecseklődy József: A magyar ügető I-V, magánkiadás, 1982.

 Kategóriák:1900-1919, 1920-1939, 1939-1945, 1945-1989, Emberek, Fotók, Fotók, képek, történetek, Gazdaság, képek, történetek, Településszociológia, Velence, XX. század

Címkék:, , , , , , , ,

2 hozzászólás

  1. T. Archie! Tudomásom szerint Gárdony Pál, felesége Tószegi Irén és sógora Tószegi Imre a kitelepítés elől költöztek Szenzesre. A kersztszüleimnél laktak, akik régebbről ismerték őket. Dr Péter Pál Ottokár házába, ami jelenleg múzeumként működik. Gárdony Pál a szentesi és a csondrádi zeneiskolában tanított hegedűt. Mindhármukat személyesen ismertem. Szerintem Szentesen még emlékeznek Rájuk. Üdvözlettel Erzsébet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: