Hová tűntek a tókörnyéki települések háború előtti iratai? –Cetlik, morzsák

Helyismereti hobbim kezdete óta keresem Velence és a tókörnyéki települések 1945 előtti községi dokumentumait-máig sikertelenül. Törmelékek, nyomok lelhetők sokfelé-különösebb rendszer nélkül. Pár napja Kárpáti Miklós akadt rá egy kis magyarázatnyi információra.

 

Mint arról írtam már, mind Velence, mind a tókörnyék összes településének hiányoznak a megyei levéltárból az 1945 előtti dokumentumai. Kivétel: Baracska, amelyé valamiért megvan.

Persze, találtam már gyanús dokumentumokat, amik arról tanúskodtak, hogy a háború utáni papírhiány közepette a hatóságok az egyszer már használt anyag hátuljára írtak.

Ilyen például az a Spät Imre által 1943 körül kiállított orvoskamarai bevallási ív, melynek másik oldalára 1946. júliusában tisztifőorvosi levél került.

Spat papir

A Spät-féle papír: fent az eredeti, 1943-as felhasználás, alul az 1946-os

A megyei levéltár velencei fondjában és másutt százszámra találhatók kis, sejthetően másodfelhasznált papírok, amik azt a gyanút táplálták, hogy az 1945 előtti papírok nem kerültek be a megyei levéltárba, részben felhasználhatták őket. A Kutatószolgálatot vezető Gulyás Anita mindenesetre nem tudott arról, hogy a települések e dokumentumai beérkeztek a levéltárba valamikor.

önk cetli

Cetlik százszámra Velence 1945 utáni levéltári fondjában

Aztán pár napja Kárpáti Miklós egy  könyvben hagyott levéltári cetlit mutatott. A lap egyik oldala katalóguskártyának lett „átképezve”, talán a hatvanas évek végén.

Vel1

A katalóguskártya hatvanas évekbeli oldala

A lap másik fele 1929-es, részben velencei, katonai (rokkantsági???) járadék felvételére engedélyt adó okmány. Mindez azt mutatja, hogy azt sem lehet elvetni, hogy a köteles dokumentumok részben megérkezhettek a levéltárba a megyei hivataloktól és a településektől is, és a háborús időktől távolodva részben vagy egészben a későbbi időkben is „másodfelhasználták” őket.

Vel2

A katalóguskártya „1929-es” oldala

***

Na és, akkor mi van?

Annyi, hogy ha eleink levéltárosai esetleg maguk is beszállhattak a pusztításba, még kevesebb az esélye annak, hogy hiteles forrásokhoz lehessen jutni a korszak Velencéjéről.Kategóriák:1920-1939, 1945-1989, Emberek, Velence, XX. század

Címkék:, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: