Három képeslap- Spät Henrik őszén

Az elmúlt két évben számos képre, képeslapra bukkantam, vagy kaptam ilyet a hobbimhoz. Legutóbb, pár napja, Kárpáti Miklós küldte el Spät Henrik úrilakának egy eddig nem ismert képeslapját. Az itt leírtaknak csak áttételes helytörténeti jelentősége van. Kicsit több a köze a képeslapok világához, a kiadók és megrendelők történetéhez.

 

A XIX. század utolsó évtizedeiben felvirágzott a képeslapkiadás. A rajzos változatot hamar kiszorította a szürkeárnyalatos, majd a színezett fotót mutató képeslap és így tovább. Kiadói megbízottak járták a vidéket, és megörökítették a nevezetes helyeket, vagy azokat, amik képeslapjai iránt fizetőképes helyi kereslet mutatkozott.

Spät Henrik húszas évekbeli úrilakja talán az utóbbi körbe tartozhatott. Három képeslap-képe a a rajtuk látható növényzet kora alapján négy-hat éven belüli időszakban keletkezhetett, 1925-1930. között.

A képeket az ismeretlen fotós (fotósok) hozzávetőleg ugyanabból a helyzetből készítette, kelet-nyugati irányban, a valamikori házat a leglátványosabb háttérként használva. (Bár az a gyanúm, tulajdonosa felette büszke volt az otthonára, és mindez az ő döntése volt.)

Kápolnásnyék Dr. Spät Henrik otthona

Az első, becslésem szerint 1924-26 közötti fotón Spät Henrik, felesége, Róth Janka és lányuk Klarisz látható. A ház még nagyon újszerűnek hat, de ez esetleg mással is magyarázható. A kép kompozíciója is sokatmondó. A fotós felé tekintő anya és lánya, a feléjük forduló (rájuk mutató) apa, háttérben a nagy ház, legalább annyira Spät Henrik élete mérlege, mint képeslap emberi arcokkal. Talán arról szándékozik szólni, hogy Spät messziről jött és messzire jutott.

Kápolnásnyék 1

A második kép Spät Henriket és unokáját, az akkor talán 3-4 éves Vető Lacit mutatja. E miatt keletkezését 1925-1927 közé teszem. Bár a nagyapa ismét unokája felé fordul, ezúttal az arca is látható. Az előző, inkább tavaszi képtől eltérően ez a fotó nyári, a ház teraszán terített az asztal. Az ültetett fák még támogatásra szorulnak, mégis, dús már a növényzet a ház körül.

spät 001

A harmadik kép-ez a Miklós találta fotó- immár nem „otthon” vagy „villa”, hanem „Dr. Spät-kastély”.

A fák már nagyok,  jórészt nem kell nekik a támogatás. Legalább 4-5 évvel az első után keletkezett ez a kép. Ezúttal senki sem látható, csak a ház. Talán 1929-30 körül keletkezhetett a fotó, nagyjából Spät Henrik halála idején.

***

Kissé magányos ez a kép. Jó lenne tudni, ki fizette ki a fotóst a végén. Nekem Kosztolányi Esti Kornéljának utolsó novellája jut eszembe róla a villamossal. Ez a vége.

 

Kapcsolódó bejegyzések:

Hagyaték -4.rész Spätek a XIX.-XXI. században

Források:

Az első kép forrása a Darabanth Aukciósház egy ismeretlen vevője, aki az eredeti képeslap mását rendelkezésre bocsátotta.

A második kép prof. Spät András révén ismert (ha jól emlékszem.)

A harmadik képet Kárpáti Miklóstól kaptam.Kategóriák:1920-1939, Emberek, Fotók, Fotók, képek, történetek, Kápolnásnyék, XX. század

Címkék:, , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: