Velencei Értéktár-2015.

Kedves Olvasó, a következő időkben néha bejegyzéseket olvashatsz a Velencei Értéktár formálódásáról. Ez a szöveg részben az eddigi eseményekről, részben a magam benyomásairól szól mindazoknak, akik részt vállalnak valami hasonlóban, vagy egyszerűen: érdekli őket a dolog.

 

Sokan foglalkoztak az elmúlt években helyi értéktár írásával. Jogszabály meg pénz se volt még rá sehol, de szűkebb környezetünkben Pusztaszabolcson vagy Gárdonyban[1] más írták az előképeket.

2013-ban megszületett a témát –elméletben- szabályozó kormányrendelet 114/2013-as számmal. Első olvasásra enciklopédikus igényű, másodikra parttalan módon írja le a tárgyát. Egy hónapja tűnődöm, mit is akarhatott valójában a leírója és elfogadói. Jelenleg ott tartok, a települési (ön)propaganda kereteit kívánták valahogy megadni és ehhez némi forrást biztosítani.

Reálisan nézve: a jogszabály egyikőnket sem fogja kiokosítani az érték dolgában, viszont lehetőséget ad a helytörténet kereteit meghaladó, „miért érdemes hozzánk ellátogatni”- kasszák elkészítéséhez. Ahogy sejtem, nagyjából a képviselőtestület is ebben látja a kisded vállalkozás értelmét.

20151016

Marika átadta nekünk a beérkezett javaslatok két aktáját.

Galambos Marika elnökünk 2014 őszén fogott bele a velencei változat szervezésébe, melynek egyik lépéseként október 16-án ünnepélyesen átadott 116 javaslatot az Értéktár Bizottságnak. A Bizottságot a Képviselőtestület október 9-én választotta meg. Tagjai: Galambos Györgyné Marika, Galambos Mihályné Zsuzsa, Sinkáné Mihály Zita, és én, mint elnök. Örvendetes hír, hogy kis időbeli késéssel csatlakozott hozzánk Kárpáti Miklós.

Amikor megértettem, hogy itt messze a kulturális örökség határain túli ügyletről van szó, felette tanácstalan lettem. (A franc akar a város leltárosa lenni, a cégünknél is utálom!) Aztán győzött a praktikum. Ma úgy látom, ez a munka egy jó tízéves vállalkozás, ami a részemről addig tart majd, amíg örömöm lelem benne. A következő 1-2 évben (?) ha rajtam múlik, Velence kulturális és természeti értékeit igyekszem leltárba venni a többi erre vállalkozóval. Hogy az utánam, utánunk következők mit végeznek majd, az a jövő kérdése.

Megjegyzés: a bejegyzés címképéül a pillangót választottam. Szertelen, parttalan, csapongó, mint az említett jogszabály. Mégis, némi akarattal  legalább szépet, esetleg hasznosat teremthetünk vele ha a szerencse mellénk szegődik.

***

Ha van kedved a munkát követni, a következőképpen teheted:

1/ A blogomon megtalálod majd a felső menü „Velencei Értéktár” pontja alatt az ülések jegyzőkönyvét, hanganyagát, az aktuális alapelv-gyűjteményt, a következő ülés időpontját.

2/A város jegyző asszonyánál nyomtatott formában találod ugyanezt és a befogadott, elutasított anyagokat. Hogy a város honlapjára felkerül-e az információ az az illetékesek döntésén múlik.

3/ A Velencei Helytörténeti Egyesület honlapján megtalálod a bizottság által támogatott javaslatok szövegét.

4/ A bizottság ülései nyilvánosak, ha érdekel, megnézheted, végighallgathatod!

Lábjegyzet:

[1] A Gárdonyi Építész és Mérnökkör könyvéről nem találtam jó linket sehol… A könyv Kárpáti Miklós Gárdonyi Antikváriumában megvásárolható.Kategóriák:Velence, Velencei Értéktár, XX. század

Címkék:, ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: