Hol vannak a Velencei tókörnyék településeinek 1945 előtti községi dokumentumai?

Sajnos, ez nem költői kérdés, egyelőre tényleg nem tudom. Ez a bejegyzés valójában felhívás. Kérlek, Kedves Olvasó, ha Te tudod, írt meg, vagy hívj fel telefonon, némi útbaigazítással! Mailcímem: arpad.feher1@gmail.com, telefonszámom: +36/20 43956 48.

A helyzet a következő: A II. világháború tókörnyéki végjátékának forrásaiért feltúrtam a megyei levéltárat. A Kutatószolgálat munkatársainak segítségével minden olyan helyet megvizsgáltunk, ahol a hatályos levéltári törvény és más jogszabályok szerint a forrásoknak lenniük kéne, és az eredmény lesújtó volt.

Törvény ide vagy oda, Kápolnásnyék,Velence, Gárdony, Agárd, Pákozd, Sukoró, Nadap esetében nincs a Fejér Megyei Levéltár birtokában olyan, tókörnyékről származó dokumentum, ami nem valamilyen szakhatóságnak küldött jelentés, statisztika, beadvány, köteles példány lenne. Például csak azok a községi előljárósági döntések találhatók meg, amiket felsőbb jóváhagyásra vagy tudomásulvételre fel kellett terjeszteni a járás vagy megye szintjére. Az első kivétel Baracska, ahol megmaradt némi irat.

Mondhatnád: Na ja’ de háború volt itt kérem, az iratok biztos abban semmisültek meg!

Lehetett volna-elméletileg- így is! Ennek két tény mond részben ellent. Először az, hogy annak statisztikai valószínűsége, hogy a tókörnyék VALAMENNYI településének egységesen hiányzik a dokumentációja. Másodszor az, hogy a hiány, kár nem részleges, ahogy például az egyházak dokumentumainál tapasztalható, hanem teljes körű. (Baracska –egyébként hiányos- dokumentációja jó példa arra, hogy mi tekinthető ténylegesen a háború kártételének.)

Félreértés ne essék: nem a levéltárosok „nyafogásának” szócsöve vagyok! Arról van szó, hogy a múltunkról való tudás tetemes hányada hiányzik a közösség számára elérhető formában. Ma még nem tudom megmondani, vagy leírni, hogy ennek mi az oka., de igyekszem utánajárni.

Azt kérem tehát, hogy segíts! Először abban, hogy útbaigazítasz a dokumentumok hollétét illetően! Az is segítség, ha nem községi dokumentum van a birtokodban, hanem olyan családi vagy kisközöségi (pl. Hangya Szövetkezet, hegyközség, civil közösségi pl. KALOT, KALÁSZ, levente, cserkész, színjátszóköri, stb. szervezeti, ) ami a falu XIX-XX. századi múltjáról szól szöveges vagy képi formában!

 

Megtisztelő, hogy olvasod az írásaimat, Kedves Olvasó! Most többet szeretnék: segíts ezzel!Kategóriák:1900-1919, 1920-1939, 1939-1945, Adatok, adózás, Agárd, Baracska, Egészségügy, Gazdaság, Gárdony, I. Világháború, II. Világháború, Kápolnásnyék, Légy Társszerző!, Pákozd, Statisztika, Sukoró, Témakör, Velence, Velence a II. Világháború csatatere, XIX. század, XX. század

Címkék:, , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: