Az óvodai tábla története

szerző: Nagy Károly

A tábla tanulsága szerint 1929-ben nagy felújításon esett át az épület, a felsorolt nagyhírű személyek anyagi támogatásával. Ennek emlékére helyezték el a táblát a munkálatok végeztével az utókor okulására.

Aztán zajlott a történelem, és a második háború végén az orosz front közeledett a falunkhoz. Megelőzendő, hogy a táblán felsorolt személyek sérelmet szenvedjenek, id. Szórády András a táblát az óvoda faláról leszerelte és kertjében elásta. Valamikor később ezt elmesélte a fiának, az általunk is nagyrabecsült Bandi bácsinak.

 

2010 nyarán kertrendezés közben Bandi bácsi talált egy táblát, és rögtön eszébe jutott az édesapjától hallott történet.

ovi1

A tábla és helye az óvoda falán (Nagyításért kattints a képre!)

Tekintve, hogy ő már elég idős volt ekkor, ráadásul református, úgy döntött, hogy a tábla gondját a katolikus Nagy Károlyokra bízza. Az egyház akkori helyzete (plébános-csere: Sörédi Imrét Weisenfeld Zoltánra) sajnos, nem engedte, hogy a tábla sorsával-egyelőre- érdemben foglalkozhasson. Közben 2011. januárjában meghalt Nagy Károly, az édesapám. Tekintettel hogy így már csak egyedül voltam a „tábla gondjával” azt a Velencei Helytörténeti Egyesületre bíztam azzal a kikötéssel, hogy az visszakerül az óvoda falára.

***

A tábla szövege:

„Hirdesse e tábla az utókornak mindazoknak dicső nevét, akik e ház renoválásához az 1929. évben kegyes adományaikkal hozzájárultak.

Vallásalapból Dr Klebelsberg Kúnó gróf kultuszminiszter

mélt. Wenckheim Ferenc gróf

mélt. Wenckheim Ferencné grófné

mélt és főtiszt. Szabó István szatmári kápt. helynök

mélt. Gschwindt Ernő országgy. képviselő

nagys. ifj. meszlenyi Meszleny Pál földbirtokos”

***

Ez egészen 2015. februárjáig váratott magára, közben többen felvetették, hogy nem is oda való. Ennek cáfolata, hogy az akkori Szatmár megyei püspökség is az adakozók között van, márpedig Velencén más épülethez nekik közük nem volt, csak ehhez, mivel az óvodában a szatmári irgalmas nővérek nevelték a gyerekeket.

Tehát a tábla oda való és végre nagy örömömre ott is van! Remélem, még sokáig hirdeti az utókornak, hogy voltak és vannak még most is önzetlen és jó emberek!

 

Kapcsolódó bejegyzések:

1927: Velence (eddig előkerült) legrégebbi légifotói III. rész, az Ófalu legbelsejeKategóriák:Emberek, Falusi épületek, Fotók, Fotók, képek, történetek, képek, Vallás, Velence, Velence a II. Világháború csatatere, XX. század

Címkék:, , , , , , , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: