“Egy hölgy arcképe”

Ülök a Kisvilág egyik antikváriumának sarkában, képeslapokat nézek, olvasok. Az egyiken Havel Lipótné néz velem szembe 1909-ből. A kép Uher Ödön műtermében készült. Ő is ismerős. Ha van kedved, ismerd meg őket!

 

Kezdem az egyszerűbbel. Uher Ödön fotográfus (1859. Nagyszeben-1931. Budapest) elsősorban fotós, ha úgy tetszik, médiavállalkozóként volt úttörő. Komoly fényképészműhelyt vitt a város egyik legelőkelőbb utcájában a ma Budapest V. kerületi Kossuth Lajos utcában, A Párisi Udvarban, majd az 1910-es években mozifilmeket kezdett készíteni, amíg fel nem vásárolták az üzletet. Fia  (szintén Ödön) volt a művészeti vezető. Munkásságukat azért ismerem egy keveset, mert a szájhagyomány szerint az 1918-as készítésű „Ingovány” –filmjük az első, a Velencei tó partján forgatott film volt. Milyen kár, hogy nem tudom fellelni sehol!

uher3-jav-kicsi

 

 

Uher egy bonyolult, de szép technikát  alkalmazott az általam ismert képein. Matt albuminnak nevezik. Munkás dolog lehetett. A „kimásolópapírra” báriumszulfát, meg növény fehérje, albumat került, ha jól tudom. A képalkotó réteg e fölött arany vagy platina. A kész, de sérülékeny képet aztán kartonpapírra ragasztották, ilyen lett Havelnéé is.  Nagyon érdekes, plasztikus hatásúak az ilyen képek. Legalábbis nekem bejön.

(Vicces egy kicsit, de a fotós Uherről, aki másokról fotók ezreit készítette, nem találtam portrét. Ismerős…)

***

A fotó kemény hátlapján dátum és egy név szerepel. Havel Lipótné, meg 1909. Havelnére véletlenül akadtam egykor, amikor éppen a családtörténet érdekelt. Férje, Havel Lipót, korának jelentős vállalkozófigurája volt, egyebek mellett a pesti Vámház, Műcsarnok és a Műegyetem, a Lujza Malom meg félezer másik építése fűződik a nevéhez.

Megvolt az a jó tulajdonsága is, hogy részletes naplót vezetett az életéről és a familiáról, amit sok más dokumentum mellett a Fővárosi Levéltár őriz. Ezeket felhasználva 2001-ben Bácskai Vera tanulmányt publikált az Aetasban. (Érdemes elolvasni!) Így tudhattam meg  véletlenül jópár éve, ki is Havel Lipótné a fotón.

 

uher1-jav-kicsi

E szerint Havel Lipótné sz. Fuchs Etelka 1859-ben született. Fuchs Ignác udvari pénzváltó (kissé nagyvonalúan: pénzember)  lánya volt. Havel Lipóttal 1879-ben kötöttek házasságot. Öt gyerekük született, akik közül kettő élte meg a felnőttkort. Mind Havel, mint Fuchs szegény sorból felemelkedett emberek voltak, erről bőségesen mutat adatot a tanulmány.

Fuchs Etelka felnőtt gyermekei közül Imre építész, míg Béla jogász lett, és a Magyar Telefonhírmondó és Rádió RT, majd az MTI vezetője. Béla részvett a Horthy-féle kiugrási kísérletben, valamint a korszak üldözöttjeinek mentésében. Százakéban.

h-lipot

Havel Lipót naplója jóvoltából egy keveset tudhatunk arról is, hogyan élt a Havel család.

A családanya beteges, törékeny teremtés volt e szerint. Etelka már megörökölte a jómódot, Lipót meg fokozatosan szokott bele. Ennek megfelelően Etelka volt a modorfelelős a családban. Havel naplójában egyfelől gyengéden írt feleségéről, másfelől a nő szigorúságát említette a gyerekek felé. Etelka szerette a zenét (kár, hogy nem derül ki, kik voltak a kedvencei) és így nevelte a gyerekeket is.  Abban a korban még nem volt annyira fontos, mégis, mindannyian sportoltak valamit. Ez a nevelés része volt.

A napló megemlíti, hogy Etelkával nászútra Velencébe mentek. Építési vállalkozóként Havel nem nyaralt. A család a Városligetben bérelt nyaralót, majd később, befutott emberként már megengedte magának a lazítást Balatonföldváron és egyéb fürdőhelyeken itthon és külföldön. A fürdőhelyek látogatása a korhangulat része volt. Gondolj Thomas Mann Varázshegyére! Havelné pedig beteges lévén viszonylag sokat járt ilyen helyekre. (A napló Merant, Marienbadot, Semmeringet említi). Később, a századfordulón már Dél-Franciaországig is elutaztak.

Havelné „nagysága” volt. A házimunkát személyzet, cselédség végezte. Négy állandó, és további 1-2 fő besegítő dolgozott a házban.

halalhir-lipotne

Havel Lipótné az újsághírek szerint 1944. januárjában hunyt el. A sajtóhír 65 éves kort említ, de ez alighanem tévedés. 1879-ben az esküvője volt, amit egy évvel követett Imre születése. (Kellő nagyvonalúsággal persze, igaz, hogy Havelné abban az évben született, előtte u.i. Fuchs volt.)

***

Mégis, mi az értelme ennek? Képeslapot, fotókat nézegetni, valamikori dámákkal rajtuk? A történetükön okoskodni?  Remélem, semmi!  Egyszerűen jólesik célok,  haszon nélkül gyönyörködni mások arcában és történetében. Próbáld ki, hátha bejön!

 

Kapcsolódó bejegyzés:

 

Források:  

  • portréfotó Uher Ödön cs. és kir. udvari és kamara fényképész műterméből
  • Bácskai Vera: „Csak saját erőmre és teljesítményemre utalva” (Aetas 2001.)
  • Arcanum Tudásbázis

Hungaricana AdatbázisKategóriák:1900-1919, 1920-1939, 1939-1945, Adatok, Budapest, Emberek, Fotók, Fotók, képek, történetek, képek, XIX. század, XX. század

Címkék:, , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: