Bárány Károly története az időkapszulával

Pár napja, a Meszleny temető ápolásának egyik résztvevője, Bárány Károly, egy bekeretezett szöveget mutatott 1856-os dátummal. Erről szól ez a bejegyzés.

BK1

Károly az időkapszula írott tartalmával

 

Károly elmondása szerint régi házuk 1986-os bontásakor a falba épített mészkővájuban egy palackba zárt levelet és jópár 1816-os rézkrajcárt talált.

1856

Az időkapszulában talált szöveg

 

Az irat szövege:

Ezen Házat Építette Öreg Tóth János 1856 ban épitette Vendis György gyel ifjú Tóth János Tóth Rozálja ifjú Tóth András … ifjú Tóth Istvány ifjú Tóth Pál Tóth Anna Töcsök Julianna Ős Öreg Tóth András Velenczén

1884

Az 1884-es kataszteri térkép részlete a ház akkori helyzetével

 

Az 1853-as első kataszteri térkép nagyon vázlatosra sikerült, vagy  csak kevés maradt meg belőle. A falu belterületének akkori állapotáról nem maradt fenn dokumentáció. Az 1884-ben összeállított kataszteri térkép belterületi részének ez a házhelye maszatosan maradt meg. A telek kerti részén olvasható a „János” keresztnév, a vezetéknév viszont olvashatatlan.

Károly tudása szerint a ház a későbbiekben Kupi familia birtokába került. 1986-ra már rég a Bárány családé (Pár nappal ezelőttig ezt a házat vélelmeztem az eredeti Bárány-háznak.). Állapota műszakilag elavult, ezért az átalakítás mellett döntöttek.

1986_1

A ház a Fő út felől fotózva a bontás kezdete (1986.) előtt

 

1986_2

A bontás alatt álló ház. A kép bal sarkában négyzetes, faragott kővályú látható. Abban volt az időkapszula.

 

1991

A ház átalakítás-újjáépítés utáni állapota.

 

Az időkapszula tartalma volt még jópár rézkrajcár, amiből egyet Károly példakánt mutatott.

A krajcár két oldala:

kreuzer1

kreuzer2

***

 

A katolikus templom építésével-ha volt egyáltalán bizonytalanság a kérdésben- eldőlt, merre fejlődik a falumag a Főszeg felől. Egymás közelségében épült meg a zárdaépület, a faluház, a postaház, viszonylagos közelségében maradt a jómódú parasztok többsége.

A Tóth familia ebbe a körbe tartozott. Aligha véletlen, hogy a ház építésére itt került sor. Károly jelezte, a régi ház alapjainak bolygatásakor korábbi beavatkozások nyomait tapasztalta. Az sem teljesen lehetetlen, hogy az 1856-os épület is egy azt megelőző épület helyére épült.

1884-re már a Tóth familia ifjabb tagjai nevén volt a föld, legalábbis akkor Tóth András, István, és más Tótok nevét rögzítette a kataszter.

Kapcsolódó bejegyzés:

1927: Velence (eddig előkerült) legrégebbi légifotói III. rész, az Ófalu legbelsejeKategóriák:Adatok, Emberek, Falusi épületek, Fotók, Fotók, képek, történetek, képek, Légifotó, történelmi térkép, történetek, Település-szerkezet, Velence, Velence térkép, XIX. század, XX. század

Címkék:, , , , , , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: