Velence, Solt köz

Adatközlők: Galambos Mihály, Huber Viktor, Stokinger Mihályné

 

A Solt köz Velence „középkorú”, 1800-as években benépesült utcája. Történetén keresztül szépen be lehet mutatni a falu mikroszerkezetének változását az elmúlt 130 évben. Ezen belül is szűkítem majd a leírást a Csontréti patak és a Solt köz-Ország út által határolt trapéz-szerű területre.

Az utca keletkezése

EKF

1.kép: A terület képe 1782-ben

A terület első, alaposabb ábrázolása Magyarország I. Katonai Felmérése idejéből származik. Az 1782-es térkép nem ábrázolja még az utcát, az akkor még jelenlegi, sarlószerű formájában nem volt meg. Volt már Fő utca (nem tudni, milyen néven), a térkép szétszórt házakat is jelöl a területre, szám szerint 4-et. Megjegyzés: Korábban már írtam Magyarország Első Katonai Felmérése velencei vonatkozásairól. Akkor leírtam, a házak darabszáma csekély különbséggel megegyezett az 1784-es, II. József-féle népszámlálás adataival, tehát egyelőre elfogadom, hogy a majdani Solt köz területén akkoriban kb. 4 ház állhatott. Megjegyzem, ha a házak vonalára ráképzelem a későbbi utca ívét, akkor három ház (ma kb. a 2-4. és talán a 8.) esne a mai utca páros, egy- a mai 17-es ház környékén- a páratlan oldalra.

II KF

2.kép: A Solt köz területe 1858-ban

Magyarország Második Katonai Felmérése idején (Velencére 1858-ban értek) az ábrázolás már mást mutatott. Az utca elején, a páros oldalon négy ház rajza látható, a páratlan oldalon hat házat rajzolt a térképkészítő, igaz, megállapíthatatlan, hogy ebből hányat értett az akkori Kis útra, a mai Halász utcára. Az utca ezen előképének nem volt a rajzon szabályos torkolata a Fehérvári (Ország) útra.

III KF

– 3.kép: Az utcakép 1882-ben

Magyarország III. Katonai Felmérése (1882.) idején az utca képe-még kissé elnagyolva- de világosan kirajzolódott. A páros oldalon 5 ház, a páratlanon-a ma Fő utca 43-asnak ismert házzal együtt- 7 házzal.

Abból az időből ugyanakkor –talán 4-6 évvel későbbről- jóval pontosabb térkép is rendelkezésre áll. A Fejér Megyei Levéltár által publikált 1880-as évek végi kataszteri térkép.

1880 nagyobb

4.kép: A környék 1880-as évek második feléből származó kataszteri térképen (Kattints a képre élvezhetőbb nagyításért!)

Az utcában a páros oldalon 6 házat és 2 további építményt, a páratlan oldalon a Fő u.43-as sarokházzal együtt 11 házat jelöl. A kép teljességéhez: A Solt-köz és a Fehérvári (Ország) út keresztezésétől a patakig tartó szakaszon nagyjából a mai Ország út 12. és 14. telkekre jelölt csak házat a kataszteri térkép. Összesen 19 házról beszélhetünk.

A korábban definiált „trapéz” alakú területen a 40-estől az 54-es helyrajzi számig jelölt telkeket, majdnem mindegyiket osztva. Az osztás logikája egyértelmű: az utca vonalát követve a házhelyeket leválasztották a kisebb-nagyobb kertekről vagy kaszálókról.

A követhető/kiolvasható házak, házhelyek az 1880-as években:

1880-as évekbeli hrsz szerint

Mai házszám

45

Ország út 14.

48

Solt köz 2

49/1

Solt köz 4.

49/2

Solt köz 6.

51/1

Ország út 12.

52

Solt köz 8-10.

53

Solt köz 12.

54

Solt köz 14.

78

Fő u.43.

77/1-2

Solt köz 1/a-b

70/4

Solt köz 3.

70/3

Solt köz 5.

70

Solt köz 7.

69

Solt köz 9.

67

Solt köz 11.

66

Solt köz 13.

59

Solt köz 15.

58

Solt köz 17.

55

Solt köz 19.

 

Nem házas telkek:

hrsz

tulajdonos neve (ha van)

40

41

46

(„hidi”) Farkas József

47

(„hidi”) Farkas József

50/1-2

Kupi József

51/1-2

Bicskei Sándor

54

Hajdú János (a telek déli sarkában itt kivételesen kis ház volt)

 

A terület legalább 80 %-a kert vagy kaszáló volt. Mint írtam, a házas telekrészek az utca vonalát követték.

XXI század

6.kép: A beépítések változása 1782-2014 között Piros részek: XVIII. század, zöld terület: XIX. század, kék terület: XX. század, sárga terület: XXI. század. Az egyszerűen számmal jelölt helyeken az épület helye a telken nem változott meg. A bekeretezett helyeken az épület a telken belüli helye megváltozott az 1880-as évekbeli rajzhoz képest. (Kattints a képre élvezhetőbb nagyításért!)

 

A térképen az alábbi változásokat rajzoltam be: Az utca kialakulása a XVIII. század második felére eshetett. Négy ház állhatott a területen. A leglátványosabb benépesítési időszak az 1870-80 –as évek lehetett. A mai 30 épületből 14 ekkor épült (először) az utcába. Huber Viktor elmondása szerint tulajdonváltozások is állhattak a hátérben, pl. velencei Kupi ág elszegényedése, vagyona elaprózódása miatti eladások. Ekkor került a Sághiakhoz az a korábbi Kupi –terület (49/2 hrsz), amit a térképen már külön helyrajzi számon lehet olvasni. Viktor szerint az utcában az esetről mondás járta: „Elfogyott, mint a Kupi földje.” Hasonló lehetett a helyzet az Ország/Fehérvári út háztelkeivel is.

A XX. század viszonylag kevesebb változást hozott ehhez képest. Megépült két ház az utcasarkon. Beépítették a kissé beljebb eső 5/A. házat. (Úgy tudom, csak az átalakítása esett 2009-re.) Huber Viktorék megvették a (volt) Ludvig és Galambos telek hátsó traktusát.

A kertek felosztásának következő nagy fázisa a XXI. századra esett. Ekkor alakították ki az utca közepére eső zsákutcát. Az ezredforduló környékétől 7 ház épült oda. Társasház került az 1. szám alá. A további beépítésre kevés hely maradt immár. A zsákutcában két házhelynyi, a Rozmaring utcában (az 1. és 3. házszám között nyíló új utca) elképzelhető még építés.

solt19 kicsi

5.kép: Ilyenek lehettek az utca házai a XIX. században

Az épületek XVIII. századi állapotára már nem, csak helyzetére lehet néha következtetni. A XIX. századi épületek néhány szerkezeti jellegzetessége még megfigyelhető a 4-es („Galambos”) 8-10-es (korábban összetartozó) 9-es (Kőszegi-Stokinger) 11-13-as (valaha „Sokhegyi”) 19-es („Scholl”) házakon. Az épületek többségét modernizálták, átépítették az aktuális kornak megfelelően. A 6-os házat például 1989-ben építette át/fel Huber Viktor, a 12-14-es házakat az ezredforduló felé, esetleg kicsit utána.

Végül az utca elnevezéséről: Szokatlan a Solt-köz elnevezés. Huber Viktor szerint az utca neve eredetileg „Scholl” volt, a ma Solt u. 19-es szám alatt (Solt köz-Ország út kereszteződése) lakó suszter miatt. Ha így volt, az utcanevet valaha „magyarították” a régi bevett szokásnak megfelelően.

 

Források:

– Magyarország I,II,III, Katonai Felmérése (anyagokat keress a blogmenü térképekre vonatkozó pontjában)

–  Velence 1880-as évekbeli kataszteri térképe , A Fejér Megyei Levéltár digitális publikációja a Magyar Levéltári Honlapon

 Kategóriák:1751-1800, Falusi épületek, Fotók, képek, történetek, térképészet, Település-szerkezet, Településszociológia, Velence, Velence térkép, XIX. század, XVIII. század, XX. század

Címkék:, , , , , , , , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: