Két “falvédő”- Boldog Újévet, Kedves Olvasóm!

Két “falvédőről”[1],  afféle üzenetről írok, amit gyerekkkoromban és a napokban éltem meg. Olvasd, ha van kedved!

Gyerekkoromból emlékszem a falvédőre, mely Anya konyháját díszítette. Aztán fakult, kopott, és már csak a nyárikonyhában jutott neki hely, végül Anya kidobta. Sajnos.

Úgy keletkezett, hogy Anya fiatal magányában kötött, horgolt, így vigasztalta magát. Így volt akkor is, amikor Apa nem volt vele. Ilyenkor elment a kézimunkaboltba, ahol anyagot vett, arra pedig igény szerint előnyomtak neki valamit, rákötötte a fonalat a tartalommal, ami a szívét nyomta.

falv

Valami hasonló-de nem az!

 

Így esett az is, hogy ő egy három gyerekből álló csoportot választott. A fiúk buggyos nadrágban, a lány pártában, fodros szoknyában, tarka virágok mindenfelé. A bal oldalon álló fiú nagyon szomorú volt és üres a keze, a lány felé nyújtja, a középen álló kislány boldog, jobbra fordul, a jobb oldali fiú- vadvirág-csokrot nyújt felé- szintén felette elégedett.

A szöveg alatta: „Az egyiknek sikerül, a másiknak nem.”

Ha van kedved, Kedves Olvasó, hallgasd meg ehhez az ihlető kis melódiát Kalmár Páltól, a harminc-negyvenes években! (amit máig nem ismertem):

Sokat néztem Anya konyhájában ezt a falvédőt, és megülte a gyereklelkemet. Reménytelenül szerelmes voltam akkoriban[2] és ez a falvédő nem sok jót ígért! És arról is szólt, hogy a kudarc az valami rossz, a vesztes helye pedig a szemétdomb- vagy legalábbis a széle… ahol kölyökkoromban sokszor éreztem magam.

Aztán piszkosul felnőttem, sőt… És minap szembejött velem egy bevásárlóközpont, benne egy kis standocska, azon apró ékszerek, meg néhány képeslap. Schall Eszer művei. Szép!

Köztük a képeslap.

Ennyi:

Schall Eszter elj

 

Ezt üzeni nekünk Schall Eszter

 

Nagyon-nagyon nevetős jókedvem lett tőle! Megtört az „átok”! (Bár inkább az volt, hogy ekkor vettem észre, milyen régen vége van már…)

***

Mertháttecciktudni, aki él, az él -feltétel nélkül- és az életben benne van a kísérlet, a siker, a kudarc, a felelősség és a játék, születés és halál, gyönyör, bánat, szerelem és elutasítás, a Pokol és a Mennyország is, kinek Istennel, kinek istentelenül, nem az a fontos, hanem hogy teljes szívvel éld meg, és ne hazudj másnak, de különösen ne Magadnak! Ha kell, köss kompromisszumot, de tudd a különbséget a megalkuvástól, mert ez utóbbi a saját ízlés szerint berendezett, gyötrelmes pokolra visz!

 

Nekem 2015. ilyen évem volt. Remélem, velem örülsz, vagy irigykedsz!

 

Kedves Olvasó! (Kedves Én!)

Légy bátor! Valósítsd meg a vágyaid, kockáztass, éld meg a kudarcaid, érjen elegendő öröm és bánat hogy embernek érezd Magad, hogy legyen ölelésnyi erőd a szeretteidre, talán másokra, de nem miattuk, hanem Magad miatt, mert adni és kapni jó! Légy szabad!

 

Élj!

 

Nem kívánhatok Neked többet.

 

 

Lábjegyzetek:

 

[1] A falvédő általam írt formájának helye a családi tűzhely felett van. Előde a háziáldás, amit a sokkal frivolabb falvédőszöveg követett a XX. században. Praktikus haszna a fal védelme a zsír ellen. Ha bekoszolódott, levették, kimosták, visszatették, a meszelés nagyjából ép maradt. Valójában a háziasszony hitvallása is lehetett, lelkének rezdüléseiről ia hírt adhatott, ha van szemed, hogy észrevedd!

[2] … mint oly sokszor. Erről majd később írok, egyszer.Kategóriák:Önblog

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: