Önblog: Macsák Icuka szakácskönyve

Bejegyzés, melyben a szerkesztő fellebbenti a fátylat egy kétlelkű hölgyről, és némely irományairól.

1964-ben Anya huszonhárom éves volt. Friss tanítói diplomával, első kis otthonukban Apával a háziasszonyságot kóstolgatta, ideértve a főzés tudományát is.

Gyakran hibázott. Ilyenkor Macsák Icukát korholta, azt a másikat, kislány énjét, akit csak látszatra hagyott ott Debrecenben a gyermekkorral együtt. Valójában Icuka nagyonis gyakran előkerült, ha viharfelhők gyülekeztek Anya lelkében, vagy magányos volt épp. Sűrűn volt ilyen.

És ott volt a szomszéd Fajsztné, aki „mindent tudott”. Sőt: mindent – jobban! (Ilyenek a fajsztnék.) Úgy esett, hogy Fajsznénak szakácskönyve volt Horváth Ilonától (1963-as, harmadik kiadás), és mert Fajsztné mindent tudott, az ilyen holmi neki felesleges. Eladta Anyának huszonhárom forintért a könyvet.

Anya tanult. Idővel cetliken receptek kerültek a könyvbe, meg széljegyzetek. Aztán más szakácskönyvek jöttek. A Horváth Ilona -féle darab lapjai idővel töredezni, sárgulni kezdtek. Én már így ismertem meg, ebben a mindenhogy avitt állapotban.

Idővel érdekelni kezdett a főzés. Talán Valóság nagybátyám halálával kezdődött. Anya tésztakészítésre tanított, recepteket adott, végül megajándékozott egy valódi, Horváth Ilona-féle szakácskönyvvel, :))))) ki tudja, hanyadik utánnyomásban.

 

Horváth Ilona ma sem a kedvencem, csakhogy ott vannak benne Anya bejegyzései, jópár saját recept, köztük a drága vegán fasirt, meg ami ennél is jobb, a kis, közös emlékek lenyomatai.

***

Mostanára elfogytak a megírható lapok benne,  a rissz-rossz ragasztás is engedett. Könyvkötőhöz vittem, rendberakta. Került bele pár új lap is. Anya folytathatja az írást. Talán ebben is követem majd. Hátha érdekel egykor valakit.Kategóriák:Önblog, Emberek, Fotók, képek, történetek, Velence, XX. század

Címkék:, ,

4 hozzászólás

  1. Na, végre! Most nem is az a fontos, mit írtál.

  2. Helló! Nekem is van egy ilyen agyonforgatott, viharvert szakácskönyvem, ugyanez a kiadás, kézírásos receptek elől-hátul stb. Gondoltam eladom gyűjtőnek, aki tovább vigyáz rá. Mennyit lehet kérni érte?

  3. Kedves Zsuzsa!
    Antikváriusként ki kell ábrándítanom. Ezek a kézírásos kiegészítésekkel, receptekkel ellátott kötetek csak a családon belül jelentenek többletértéket, amíg tudják, hogy a mama/nagymama/dédi kezeírásával megörökített emlékezetes süteményeket stb tartalmazzák. A családon kívül ezek a bejegyzések általában értékcsökkentő tényezők. Hacsak nem valamilyen nevezetes személy írta tele a szakácskönyvet. Tehát javaslom: inkább őrizzék tovább családi ereklyeként.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: