Értékes-újratöltve/ Az ürügy N. Kósa Judit: Elveszített névjegyek-könyve

„A felmelegített gyengébb” Nem érdemes megnézni a Mad Max III-at!  A bölcselkedés mögött az van, hogy az ismétlés talmibb.  De mi van, ha az első verzióból sem tanultunk eleget?

 

Bő négy éve történt, hogy egy szombat reggel a Népszabi Hétvégét olvastam a reggeli mellett (tudod, Kedves Olvasó, arról az újságról beszélek, ami már nincs!) és Kósa Jutka egy cikkét olvastam valami antikváriumról, amiben képeslapot talált, a képeslapról eszébe jutott  valami, aminek utánanézett, és Jutka már egy másik időben, másik helyen járt, rég elhantolt emberek  meséltek neki arról, hogy mi miért volt … és a történet kanyargott tovább!

Ha van kedved, hallgasd hozzá Kern Andrást, hamarosan kiderül, miért!

 

Ültem ott, az asztalnál, és az jutott eszembe, hogy ami Jutkának Pest (és  Buda) az nekem a  tó. Pontosabban a TÓ, a Velencei, az otthonom.  Akkoriban hallottam a viccet, miszerint a kocsmában Józsi bácsi Pistit kérdezgeti a sör mellett: ki is ő? – És Pisti felel, hogy messziről jött, de már ott él, a faluban vagy öt éve. A másik kérdez:  – És tudja-e, hol árul tojást Marcsi néni szombatonként?  – És  mikor nyit a boltos? – És május végén a határban hol nyitnak először a pipacsok?

Pisti mindezt nem tudta. Az öreg erre annyit mondott: Fiam, Te nem itt élsz. Itt laksz!

Negyvennyolc voltam akkor. Úgy döntöttem, személyesebbre veszem az életem,  néhány zugát belakom a nagyranőtt falunak, Velencének, ahol gyerekkorom óta lakom. Megismertem Nagy Karcsit és még sokakat,  írtam Velencéről bő kétszáz bejegyzést ezen a blogon, és most már tudom, hogy a hét végén Velencefürdőn (vagy Kápolnásnyéken) találok friss tojást, hogy az első pipacsok a Gurjal szélén teremnek, szombatonként hatkor nyit a boltos, és a lenmagos kenyeret aznap rendre megégeti a pék.

Más ajándékokat is kaptam. Antikváriumot , ahol  Tolsztoj mellett képeslapok vannak, és ha nincs kedvem olvasni, százéves emlékekkel játszva  alhatok el.  Akár Jutka.

A négy év alatt azt is megtanultam, hogy Jutka Lelőhelye mindenütt ott van.  Agyban dől el, hol az otthonom.  Hogy nem számolok elrendezett sorssal, és jó kétségbe vonni mindenféle felső hatalmat. Akkor is, ha téglánként bonthatja el a házamat.

***

Jutka a könyvben három témát elevenít fel. Az első a hírességeké. A harmadik az izgalmas és ismertebb helyeké. A kettő között  ott van az, ami nagyon érdekel: az ismeretlen, láthatatlan, érdekes.  A Hely, Ahol Nem Öltek Meg Senkit. Ami mellett a járókelő közömbösen átsuhan.  Ilyenek Jutkának Mehringerék a Külső-Józsefvárosban.

Amikor arrafelé éltem, tizenhárom albérleteim egyikében, kurvák pöröltek egymással estefelé, lepusztult házak vártak jobb időket. Évekre rá olvastam Jutka cikkét a mai bérházról, ahol valaha a Mehringer-féle vendéglő állt,  a józsefvárosi Koszorú és Magdolna utca sarkán,  és apró nyomokban  ma is létezik.

A Mehringer – vendéglő helyén, fölött létező mai épület

Nem sokkal rá, a Velencén nagyot teremtő Hajdu József és Leó nyomát követtem Pesten, a Lövölde téren, és a lakók között, meg a Fasor Gyógyszertárban hasonló élményt éltem meg.  (Közben Kern dala volt az agyamban.)

Nem vagyok teljesen idegen, miközben addig a térről annyit tudtam, hogy megénekelte Kern András.

***

Kedves Olvasó, ha kedveled a kalandot, vedd meg Jutka könyvét! Legalábbis két ajándékot kapsz benne. Először szép kalandot, amit megélhetsz, olyan helyekről, amit akár Te is felfedezhettél  volna, ha észreveszed.

Másodszor – és ez a fontosabb- a vágyat, hogy láss, jelen légy,  ne csak nézz,  ha ott vagy valahol.

 

Forrás:

  • Kósa Judit: Elveszített névjegyek Városháza Kiadó, Budapest, 2016. (A könyv a lényegesen könnyebben elérhető Láng Könyvesboltban is megkapható, a XIII. kerület, Pozsonyi út 5-ben.)
  • Ha tetszett a könyv, érdemes elolvasnod a kiadó másik könyvét, Búza Péter Bandusia forrása-t. – ugyanott kapható.


Kategóriák:Önblog, Budapest, Emberek, képek, Velence, XIX. század, XX. század

Címkék:, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: