Velence, a II. világháborús hadszíntér 4. rész: Amikor a légifotó idejében előkerül…

Az előző bejegyzésben arról írtam, hogy a Velence déli oldalán található, Margit Álláshoz tartozó erődítés Tomka Emil  honvéd alezredes hadinaplója és töredékes visszaemlékezések alapján ismerhető. Mai ismereteink szerint a munkák műszaki terve nem maradt fenn. Veress D Csaba történész továbbá egy régi légifotóról is megemlékezett, mely Szentkirályszabadja térségében mutatta be az ottani munkák maradékát.

Ez adta az ötletet, hogy még egyszer átvizsgáljam a HM Térképészeti Intézettől nemrég településszerkezet –elemzési céllal vásárolt 1950, 1960, 1968-as légifotókat. Megérte!

1950_1

1.kép: Az 1950-es légifotó töredéke-rajta a harckocsiárokkal

Amint az az 1. (elég életlenre sikerült) képen látható, a képen piros nyíllal jelölt szakaszon mesterséges képződmény látszik szabályos szerkezetben.

Érdemesebb az 1960-as légifotón alaposabban megszemlélni ugyanezt:

1960_3

2.kép: A harckocsiárok és a két megerősített pont (1-Meszleny kastély, 2-a Meszleny-féle gazdasági épület romjai) 1960-ban

A lényegesen jobb fotón látszik a Tomka-féle leírás nyoma (piros nyilak és a két kiemelt védőállás).

A vasút óvelencei oldalán más, mesterséges, egyelőre nem ismert út is szerepel, azok azonban inkább békebeli funkciókat láthattak el a mai tudásom szerint.

1969

3.kép: Az 1968-as állapotok

A 3. képen az látszik, hogy a harckocsiárok eltűnt, miként az Mike úr jelezte (beszántották). Az emléke még belemagyarázható a szántóföldbe, de emlékek nélkül nem keresné már ott senki…

MJ

4.kép Mike József a háza előtt (Velence-Újtelep, Nimród utca 10.) azt a szöget mutatja, ahogyan a harckocsiárok a vasút (óvelencei) túloldalán folytatódott.

illuzio

5. kép: Az árok nagyjából egyillúziónyi darabja a Velence-Újfalu Pacsirta utca szélén

Mi ebből a Nagy Tanulság? Nekem az, hogy megtaláltam valamit, amit korábban nem ismertem. A három fotó így, azonosított sorozat formájában persze, ritka. Mégis, leginkább a változásról és a mulandóságról szól, meg azokról, akik abban a nyavalyás árokban (meg az árok miatt) éltek-haltak. Azt hiszem, ez a lényeg!

Forrás: HM Zrinyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Nonprofit KFT ( www.topomap.hu )Kategóriák:1939-1945, 1945-1989, Fotók, képek, történetek, II. Világháború, Kápolnásnyék, Környezet, Légifotó, Margit állás, Velence, Velence a II. Világháború csatatere, Velencei tó, XX. század

Címkék:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: