1858: Magyarország II. Katonai Felmérése Velencéről

1764 és 1868 között számtalan jó térkép született Magyarországról. Ezek azonban Velence helytörténetéhez nem tesznek hozzá túl sokat. Az I. és II. Katonai Felmérés jelentőségét a részletesség és megbízhatóság adja. A két, nagyjából 80 év különbséggel keletkezett térkép tanulmányozásával következtetéseket lehet levonni Velence településszerkezetének változására 1784 és 1858. között.

A mi térképszelvényünket 1858-ban, Franz Schmidt alezredes készítette el. A felmérő szervezet már állandóan ezzel foglakozó szakemberekből állt, a módszerek azonban még a korábban megszokottak voltak-magasabb szinten. Vetületet még ennél a térképnél sem alkalmaztak.

1868_velence_3Ahogy említettem, Velence szempontjából nem ez a fontos, hanem az, amit a térkép bemutat, azaz egyebek mellett a falu szerkezetét.

Az alábbiakban egy rajzi játék kísérletét mutatom be.

Alapként a Google Föld – (nagyfelbontású műholdas alkalmazás) alkalmazás  „térképét” felhasználva felrajzolom a két katonai felmérés települési kontúrjait.

Pirossal az 1784-es térképlapot jelölöm. Kékkel az 1858-ast. (Megjegyzem, nagyon suta a kezem, néhány mm remegést senki se vegyen tőlem sértésnek!)

Ha a kép rétegeit az időben egymásra fektetem, az eredmény a következő:

1/ Szépen gyarapodott a Pincesor és a Bence-hegy épülethada.

2/ A majdani Országút mellett található, későbbi Gschwindt kastély környéke nagyjából stagnált.

3/ A falu terjeszkedésének főiránya (ekkor) K-DK irányú volt. Az Ófalu magja összenőtt a Meszlenyi kastély adta maggal megadható Velence-Kápolnásnyék épületcsoporttal.

4/ Kis mértékben épült tovább a Velencefürdő magját adó épületkör.

5/ A kék (piros) körvonal alatti, víz felé eső részeket akkor még víz borította (és még további 120 évig!)

A sorozat további részeiben igyekszem a településszerkezet változását bemutatni a XX. század fordulóján, a II. világháború előtt, majd 1950-től napjainkig.

Források:

Magyarország I. Katonai Felmérése  (Arcanum)

Magyarország II. Katonai Felmérése (Arcanum)

Google Föld

Jankó Annamária: Magyarország Katonai Felmérései (1763-1950)-Argumentum 2007.Kategóriák:Habsburg Birodalom, térképészet, történelmi térkép, Település-szerkezet, Velence, Velence térkép, Velencei tó, XIX. század, XVIII. század

Címkék:,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: