1742: Mikoviny Sámuel és Fritsch András Erik Fejér megye-térképe

indexMikoviny megyetérképének rövid története szerint Mikoviny mestere, Bél MátyásNotitia ”-jához készítette azokat a térképeket, amik Velence és a tókörnyék szempontjából Lázár (1528.) óta az első igazi minőségi ugrást jelentik a térképek terén.

Először: megyetérképről van szó, amely részletgazdagsága eleve esélyt ad a tókörnyék településeinek  szerepeltetésére. Mind a hat település neve szerepel a térképen.

Másodszor: A települések elhelyezése, sorrendje helyes.

Harmadszor: Bár a tó a térképen inkább egy folyami árterületre vagy egy (tavi) piócára emlékeztet, a többi tájelemhez viszonyított elhelyezése nagyjából helyes.

Az 1528-1742 közötti időszakhoz képest vett, látszólag ugrásszerű fejlődés gyanút támaszt eddigi kutakodásaim alaposságát illetően. Egy élet –figyelembe Mikoviny Fejér m 1742véve az akkori eszköztárat és az ország méreteit-feltehetően kevés volt ehhez a teljesítményhez. Különösen igaz mindez akkor, ha figyelembe vesszük, hogy szakmai pályafutása 1725-ben kezdődött, és 1750-ben, halálával fejeződött be.

A rövid időnek is köszönhetően –Müller Ignáccal szemben- nem készített összefoglaló munkát. Mégis, kisded vállalkozásom szempontjából korszakos munkája jelentősége. Innentől a Velencéről szóló térképekre már nem mint művészeti termékekre, hanem mint leíró eszközökre tekinthetek.

Forrás: (a hiperlinkeken kívül)

Papp-Váry Árpád: Magyarország története térképeken (Kossuth 2002.)Kategóriák:térképészet, Térképek, történelmi térkép, Velence térkép, Velencei tó, XVIII. század

Címkék:, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: