Karácsonyi mondóka a felsőbbrendűségről és a hatalomról

Bő négy éve írom ezt a blogot. Mindenféle okból. Eközben  az írás-olvasás, fotózás révén egyre többet  látok, bár a szemem romlik! Nem bánom!

Gyerekkorom olvasmányélménye a belga katona, aki lelőtt afrikai teste fölött pózol a puskájával. A kipreparált koponyáké, amikkel a faji (keresztény?) felsőbbrendűséget szándékoztak bizonyítani-naná, szigorúan tudományos alapon! Egyetemek, múzeumok mélyén talán még jópár ilyen darab van, csak ezek már kimentek a divatból. Mikor is volt? Egy évszázada. Aztán közgazdászként tanultam, felnőttként sokmindent megéltem az elnyomás sokkal kifinomultabb formáiról, beleértve az önelnyomást, a hazugságokat.

És történt még ez-az. Szolid népirtások a felsőbbrendűség jegyében.  Nagyjából napjainkig; igaz,  Európában jelenleg kimentek a divatból. A békésebb élet, vagy a másfajta erőszak ideje ez. Sokan kevesebb húst eszünk,  nem kevesen etikai okból. Megint más azért, mert elborzad attól, ahogy mindez készül.

Egyre több az adat arról, hogy a növényzet sok tekintetben a mi kultúránk szerves része, akár az állatok, csak sokkal-sokkal lassabb hardveren alapszik a működése. De vajon a gyorsaságunk mire jogosít fel minket vele szemben-akitől-amitől a mindennapi levegőnk függ? Mindez hiedelmek kérdése! Normáké, amik tanultak, emberi fejjel és emberi  iskolákban. A többieket nem kérdezi senki, akár egykor a legyilkolt bushmant.

Ma úgy vélem, emberként bűntudat nélkül meg kell békéljek a mindenevő létemmel. Állatot, növényt pusztítok, ha kell, de ezt tisztelettel és a lehető legszerényebben kell tennem.  Nem valami nagylelkűség jegyében, hanem azért, mert a tiszta levegőm, az iható vizem, a napi túlélésem olyan létezőktől függ, akik  szükségleteiről alig tanultam valamit az emberiskolákban. Ellenben összeköt velük a létezés öröme.  A felsőbbrendűségem, az a sokszor  szánalmas fogalmi világ, amivel jogot formálok az elnyomásra, pusztításra, ugyanaz a fikció, amivel a belga katona valaha afrikait gyilkolt.

Ha ér valamit a gyorsan pörgő emberi agyam, ez a fehérjegép,  célszerű tanulásra használnom, hogy pár évezred után eljussak addig, hogy függ a létezésem a fák gyökérzetén megtelepedett, szabad szemmel nem látható gombáktól, meg sokminden mástól. Olyan hálóktól, melyek sohasem alkottak fogalmi világot magukról maguknak, viszont jól megvannak a nélkül is, mégis tőlük függök. Ők meg tőlem. Érdekes dolog ez a hatalom!

Mivel a Biblia szép, hosszú olvasmány, minden gondolat belefér. A főemlősön túlmutató tisztelet és szolidaritás is. (na jó, tudom, többnyire még saját fajtánk szagát se bírjuk)  A Karácsony meg a béke ünnepe. Játssz el a gondolattal, Neked ki, mi és hogyan fér el a szívedben! És jól van-e így?

Boldog Karácsonyt, kedves Olvasó!Kategóriák:Önblog

2 hozzászólás

  1. Még Adventben vagyunk, és nekem az Advent a Karácsonynál előbbre való, a várakozás végtelen, az Adventnek nincs vége, mert egyszer ugyan megérkezik Karácsony, de a békének nem vet véget, csak kissé zajosan, de mégis észrevétlen helyet cserél vele. Az adventi várakozásban nincs benne a csalódás még feltételesen sem, máskülönben nem lenne örömteli.
    Még Adventben vagyunk, ilyenkor egészen Karácsonyig különös időszakot élünk meg, amelyben a lelkünk emelkedettebb, mint máskor, valahogy nemesebbé válva közelebb kerül hozzánk a JÓ és a SZÉP, akár hisszük a Betlehemi Történetet, akár nem. Azt hiszem, az ilyesmit hívják a világban keresztény kultúrának, és szűkebb kontinensünkön európai kultúrának… De ha az Antarktisz jege elolvad, akkor persze mindegy.
    Árpi, szeretettel, és sokat gondolok rád, Gyuri.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: